Suikervrije Carobeballetjes
Ingrediënten
- ¼ kop (50 gr) kokosolie
- ½ kop (125 gr) honing
- ½ kop ( 100 gr) geraspte appel
- 2 tot 4 eetl. (15-20 gr) carobepoeder
- ¼ tl. zout
- ½ kop (50 gr) gemalen noten (hazelnoten)
- 1 ½ kop (140 gr) havermeel*
- Kokosrasp
Bereiding (10-12 stuks)
Verwarm de kokosolie op een laag pitje totdat het gesmolten is en voeg de honing, carobe, appel en zout toe.
* Maal voor de havermeel havermoutvlokken in de blender en maal de noten.**
** Ik gebruik altijd hazelnoten. Je kunt kiezen of je ze fijn maalt of wat grovere stukjes noot erin verwerkt.
Voeg alles bij elkaar. Laat het even rusten, zodat het wat afkoelt, dan kun je er makkelijker balletjes van draaien. Rol de balletjes door de kokosrasp en bewaar ze in de koelkast. In een afgesloten verpakking zijn ze 3 dagen houdbaar.
Variatietip
Meng de gesmolten olie met de honing en carobe en smeer dit vloeibaar op een rijstwafel. Laat dit hard worden in de koelkast.
Voordelen ten opzichte van cacao
Carobe wordt ook in veel producten gebruikt in plaats van cacao, zoals bijvoorbeeld pasta, hagelslag, repen etc. Een van de voordelen van carobe, is dat carobe van zichzelf behoorlijk zoet is waardoor er, in tegenstelling tot bij de bittere cacao, minder suikers aan toe hoeven te worden gevoegd. Carobe heeft, in vergelijking met cacao, ook een veel lager vetpercentage en bevat meer voedingsvezels die een goede werking hebben op de spijsvertering. Ook bevat het geen theobromine; een soort cafeïne die wel in cacao zit. Sommige mensen hebben een allergie tegen cacao en in veel gevallen wordt carobe als alternatief wèl goed verdragen.
In recepten geldt dat 1 deel cacao door 1.5-2 delen carobe kan worden vervangen, daarnaast moet dan de hoeveelheid suiker worden gehalveerd.