februari 2024Desert & zoetigheid

Suikervrije worteltaart met sinaasappel-roomkaas-glazuur

Ingrediënten

 • 150 gram zelfrijzende bloem
 • 100 gram amandelmeel
 • 50 gram rozijnen
 • 50 gram walnoten, grof gehakt
 • 4 tl gemalen koekkruiden; Dit is een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper
 • 1 tl bakpoeder
 • 3 grote eieren
 • 100 ml zonnebloemolie (en nog een extra scheut om in te vetten)
 • 3 el plantaardige melk, bij gebruik van gewone melk, halfvolle melk gebruiken
 • 300 gram wortels, geschild en geraspt

Voor het glazuur

 • 150 gram volle roomkaas
 • Zeste van 1 sinaasappel, gewassen en geraspt

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 ℃. Bekleed een ronde bakvorm van ongeveer 20 cm met bakpapier en vet gelijkmatig in met zonnebloemolie.

Meng de bloem, walnoten, rozijnen, koekkruiden en het bakpoeder in een grote kom. Maak, wanneer het goed gemengd is, een put in het midden.

Klop in een aparte kom de eieren op, voeg daarna de melk toe en dan in een dunne straal de olie. Vouw daarna de geraspte wortels er voorzichtig doorheen. De cake moet lekker luchtig zijn, daarom de wortelrasp en rustig doorheen doen. Voeg vervolgens het geklopte eimengsel toe aan de droge ingrediënten en roer goed om een dik en glad beslag te vormen.

Giet het deeg voorzichtig in de beklede bakvorm en spreid gelijkmatig naar de zijkanten. Bak dit in het midden van de oven gedurende 60 minuten, of totdat de cake goed gerezen is en een in het midden geplaatste prikker er droog uitkomt. Laat de worteltaart vervolgens minstens 1 uur afkoelen in de bakvorm.

Haal de afgekoelde wortelcake uit de bakvorm en leg deze op een bord of plank. Maak het sinaasappel-roomkaasglazuur door de roomkaas met de zeste van de sinaasappel te mengen en smeer dit gelijkmatig uit over de cake.

Bewaartip: Als je de worteltaart even wil bewaren, kun je dat het beste doen door deze in de koelkast met aluminiumfolie te bewaren. De taart is tot drie dagen na bereiding nog lekker. Bewaar de worteltaart zonder glazuur. Je kunt het glazuur in een potje bewaren in de koelkast en voor het serveren op de taart smeren. Zo blijft de taart lekker sappig en smeuïg.