Glutenvrije speculaaskoekjes

Ingrediënten

  • 150 gram amandelmeel
  • 50 gram roomboter, gesmolten (een plantaardige boter maakt het wat droger)
  • 1 ei
  • ½ tl xanthaangom
  • 1 tl baking soda
  • 2 tl kaneelpoeder
  • ½ tl gemberpoeder
  • 1 tl nootmuskaat
  • ½ tl gemalen kruidnagel
  • ½ tl gemalen kardemom

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190°C en leg een vel bakpapier op de bakplaat. Meng alle droge ingrediënten in een kom. Voeg de gesmolten roomboter toe en meng dit kort. Vervolgens voeg je het ei toe en meng dan alles goed samen tot een deeg.

Als je koekvormpjes wilt gebruiken kan het deeg te plakkerig zijn, voeg dan een klein beetje amandelmeel toe voor meer stevigheid. Om het deeg te maken leg je een stuk huishoudfolie op het aanrecht en smeer deze in met wat koolzaadolie. Druk met je handen vervolgens het deeg uit op de folie tot ongeveer 1 cm dikte (je kunt eventueel je handen ook een beetje natmaken met de olie).

Gebruik de vormpjes of snijd vierkantjes van het deeg. Gebruik een mes om de koekjes van de folie af te halen en op het bakpapier te leggen. Bak de speculaas koekjes 20 minuten in de oven. Wanneer ze eruit gehaald worden zijn ze zacht, laat ze daarom afkoelen tot ze harder worden.