eenvoudig glutenvrij brood

Eenvoudig glutenvrij brood

Ingrediënten

  • 110 gram teffmeel
  • 110 gram sorghum meel
  • 110 gram kikkererwtenmeel (wordt ook wel gram flour genoemd)
  • 2 flinke tl (±10 gram) chiazaad
  • 20 gram lijnzaad (liefst gebroken)
  • 20 gram zonnebloempitten
  • 2 gram Keltisch zeezout
  • 2 gram gist
  • 8 gram psyllium vezels
  • 600-650 ml lauwwarm water

Bereiding

Doe de droge bestanddelen in een kom en meng ze alvast goed door elkaar, anders krijg je klontjes.

Voeg in kleine beetjes 600 ml water toe en roer het er met een houten spatel of lepel goed doorheen. Het deeg wordt best wel dik, het moet er een beetje uit zien als gewoon brooddeeg. Als het nog erg zwaar voelt met roeren, voeg dan ook de laatste 50 ml van het water toe.

Vet een bakvorm in en “giet” het brood erin. Het is een mooi samenhangend geheel. Om het in de hele vorm te krijgen kun je een beetje heen en weer schudden. Bestrooi eventueel met sesamzaad en/of maanzaad.

Laat het een uur op een warme plek rijzen.

Bak het brood in 30 minuten gaar op 180°C.

Laat het brood ondersteboven op een rooster loskomen uit de vorm. Dat kan even duren, wanneer je te snel bent gaat het brood kapot, dus geduld is van belang.
Wil je een iets knapperigere korst, doe het brood dan nog 5 minuten in de oven op 180°C.

Ook de volgende dag is het brood nog zacht en lekker om te eten.