recepten
januari 2024Brood & Beleg, Recept

Amandel mayonaise

Ingrediënten

  • 100 gr (blanke) amandelen
  • 1,5 dl. ongezoete sojamelk of sojaroom gemengd
    met water (sojaroom bij supermarkt)
  • 1 theelepel strooigist (edelgist)
  • snufje knoflookpoeder
  • 1-1,5 theel. kruidenzout of strooikruiden
  • zonnebloemolie ongeveer ½ liter
  • 3 eetlepels citroensap
  • klein stukje ui, gesnipperd
  • 8 gedroogde tomaatjes op olie (klein gesneden)
  • 2 eetl zeer fijn gesneden peterselie

Bereiding

Maal de amandelen fijn in een keukenmachine totdat het overgrote deel als stof op de bodem ligt. Maak dit met een lepel even los van de bodem en voeg dan de helft van de sojamelk, de strooigist, knoflookpoeder en het zout of strooikruiden toe. Meng alles. Voeg de rest van de sojamelk toe. Zet de machine op de laagste stand en voeg in een dunne straal de zonnebloemolie toe, tot het een stevige brij geworden is. Tot slot de citroensap toevoegen en nog 1 minuut mengen.

Voeg de gesneden ui, gedroogde tomaten en peterselie toe en meng nog even op lage stand door totdat het goed verdeeld is.

Deze mayonaise is ca 7 dagen in de koelkast te bewaren.