recepten

Kleine glutenvrije Boekweitbol

Ingrediënten

 • 2 el chia zaad
 • ½ kop water
 • 1 kop boekweitbloem/meel
 • ½ kop tapioca bloem/meel
 • ½ el arrowroot
 • 2 el lijnzaadmeel
 • 1 tl zout
 • ½ tl xanthan gum
 • 1 ½ tl droge gist
 • ½ kop water, lauwwarm
 • 1 el ahornsiroop
 • 1 el olijf olie

Bereiding

Doe de chia zaadjes in een kom en giet er de ½ kop water overheen. Laat dit minstens 15 minuten staan. Verwarm de oven voor op 220°C. Vet een bakplaat in of bedek met bakpapier.

Neem een grote mengkom, doe hierin de boekweit, tapioca, arrowroot, lijnzaadmeel, zout en xanthan gum. Meng dit alles met een houten lepel.

In een apart bakje het gist op laten lossen in lauwwarm water. Voeg hieraan de olijfolie en de ahornsiroop toe. Laat dit zo’n 3 minuten staan. Je ziet dat het gist werkt op de ahornsiroop. Voeg dit toe aan de kom met droge ingrediënten en voeg ook de volledige inhoud van het bakje met de chia zaadjes toe. Roer dit met de houten lepel tot er een deeg ontstaat. Dit duurt niet heel erg lang!

Haal het deeg uit de mixkom en plaats dit, op een met rijstmeel bestoven, werkplaats en vorm een mooie bol. Snij twee halve cirkels in de bovenkant en plaats de bol op de bakplaat. Zet het in de voorverwarmde oven. Zodra de oven gesloten is, moet de temperatuur terug worden gezet naar 190°C. Bak op deze temperatuur 1 uur. Verlaag na 1 uur weer de temperatuur naar 150°C en bak voor nog 1 uur, tot het brood bruin is en een knapperige korst heeft.