april 2024Diner, Glutenvrij

Plantaardige glutenvrije meatloaf

Ingrediënten (8-10 personen)

Voor de bodem

  • 800 gram kikkererwten in blik
  • 800 gram zwarte bonen in blik
  • 10 gram verse platte peterselie
  • 2 tenen geperste knoflook
  • 1 ½ tl gerookte paprikapoeder
  • 50 gram gebakken uitjes, gedroogd
  • 1 ½ tl gedroogde tijm
  • 4 el glutenvrije paneermeel
  • 2 el traditionele olijfolie
  • 100 ml ketchup

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C.

Doe de kikkererwten en zwarte bonen in een vergiet en spoel deze af met koud stromend water. Houd ¼ van de kikkererwten apart. Laat dit goed uitlekken.

Snijd de peterselie grof.

Doe vervolgens alle ingrediënten, behalve de ketchup, in een keukenmachine. Mix alles tot het een samenhangend geheel is. Hier en daar mogen er wel wat grovere stukjes tussen blijven zitten. Voeg extra olie en/of water toe wanneer het te droog is. Wanneer de capaciteit van de machine niet groot genoeg is kun je dit ook in twee delen doen. Schep de kikkererwten die apart gezet zijn door het mengsel. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Verdeel het mengsel in een cakevorm, druk het mengsel goed aan en strijk het glad.

Bak de meatloaf op 200°C, in het midden van de oven in ca. 25 minuten goudbruin. Neem de meatloaf uit de oven en stort het voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant en de zijkanten met de ketchup. Bak het dan nog 10 minuten in het midden van de oven zonder de bakvorm.

Serveer de meatloaf feestelijk met ontdooide diepvries cranberry’s om het wat extra kleur te geven.